Amikor az ember arany ékszert választ, csak is a legjobbat szeretné. A fémjelzés a garancia arra, hogy valóban tiszta és értékes arany ékszert vásárol. Te is megfigyelted már ezeket az apró jeleket az aranyékszereiden? Ebben a cikkben a kulisszák mögé tekintünk, és megmutatjuk, mi is arany fémjelzés és miért olyan fontos.

Az arany fémjelzés meghatározása

Az arany fémjelzés egy apró, vésett szimbólum vagy jel, amelyet arany ékszerre helyeznek, hogy igazolják annak eredetiségét és tisztaságát. Minden Magyarországon gyártott 1g feletti arany tárgyat hitelesíteni, azaz fémjelezni kell. 1867 óta törvény rendeli el, a fémjelzés beütését. A fémjelek időről időre változnak, ezért az is megállapítható, hogy mikor készült nagyjából a tárgy.

A fémjeleknek különféle rajzolata van attól függően, hogy milyen fémbe, milyen finomság igazolására, sőt, milyen jellegű tárgyra kerül. A pontos rajzolatot csak az ellenőrzést végző személyek ismerik, de az általános megjelenésüket az ellenőrző hatóság a honlapján közzéteszi, és a fizikai ékszerüzletekben kötelező kifüggeszteni.

A fémjel beütését egy hivatalos szerv, korábbi nevén a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet, mai nevén a BFKH Nemesfémhitelesítési Főosztály végzi.

Mit tudunk kiolvasni az arany fémjelzésből?

Az arany fémjelzése elárulja nekünk, az ékszer készítési helyét és a karátszámot. A karátszámra vagyis az aranytartalomra utal a B22, B18, B14, B9 szám az arany fémjelzésekben.  Minél magasabb a karátszám, annál drágább az ékszer. Mindig keressük a fémjelzést vagy a „k” jelölést, amit általában az aranytárgy hátulján találunk.

Emellett helyezkedik el a fémjelhez hasonló mesterjel, mely a gyártó védjegye. Általában egy 2-3 karakterből álló monogram vagy egyszerű ábra. Csak e két jel együttes jelenléte teljes garancia az áru minőségére!

A jelenleg érvényes arany fémjelzések a 916 (22 karát), 750 (18 karát), 585 (14 karát), 375 (9 karát).

Mit is jelentenek pontosan ezek a karátszámok? Itt látható, hogy az egyes karátszámú ötvözetek hány ezreléknyi színaranyat tartalmaznak:

22 karát = 916 ezrelék = 91,6% színaranytartalom

18 karát = 750 ezrelék = 75,0% színaranytartalom

14 karát = 585 ezrelék = 58,5% színaranytartalom

9 karát = 375 ezrelék = 37,5% színaranytartalom

Miért fontos az arany fémjelzések megléte?

Minőség és tisztaság biztosítása:

A fémjelzés garantálja az arany ékszerek minőségét és tisztaságát. Így a vásárlók biztosak lehetnek benne, hogy az általuk vásárolt termék valódi aranyból készült, és nem tartalmaz másféle fémeket vagy ötvözeteket.

Vásárlói bizalom erősítése:

Egyfajta minőségi pecsét, amely megerősíti a vásárlók bizalmát az ékszer iránt. Az emberek sokkal inkább vesznek fémjelzéssel ellátott arany ékszert, mivel tudják, hogy ez a garancia a minőségre és az értékre.

Kereskedelmi érték növelése:

Ennek köszönhetően arany ékszerek kereskedelmi értékét is nőhet. Az ékszerkereskedők könnyebben értékesíthetik azokat a termékeket, amelyeken láthatóan szerepel ez a jel, mivel az a vásárlók számára azt jelenti, minőségi aranyékszert vásároltak.

Ellenőrzés elősegítése:

A fémjelzés segíti az ellenőrzést az aranyiparban. Ezáltal az ipar szereplői könnyebben követhetik az arany ékszerek minőségét, eredetét és elkerülhetik a csalást vagy a hamisítást.

Tehát, amikor legközelebb arany ékszert vásárolsz, ne csak a csillogásra figyelj, hanem az arany fémjelzésekre is. Ezek a jelek elmesélik az ékszer történetét. A fémjelzések nem csak apró szimbólumok, hanem egyfajta kapu a minőség és az érték felé.

Forrás: ekszer kucko