Az ékszerek világában a fehér arany lenyűgöző megjelenése és sokoldalúsága miatt az egyik legnépszerűbb választás. Azonban nem minden fehér arany egyforma. A rajta megtalálható fémjel döntő információkkal szolgálhat az ékszer minőségéről és hitelességéről. Mégis kevesen tudnak róla. Ezért ebben a blogbejegyzésben megismerkedünk a fehér arannyal és a fehér arany fémjelzés jelentőségével.

Mi az a fehér arany?

Az arany puha fém, ezért 100%-os tisztaságú változatában nem szokás felhasználni. Általában más fémekkel ötvözik, amelyek segítik, hogy ellenállóvá váljon a sérülésekkel szemben. Így jönnek létre a 9, 14, 18 és 22 karátos arany ékszerek. Az ötvözőanyag pedig befolyásolja az arany színét.

A fehér színű arany ékszerek akkor jönnek létre, ha az ötvöző anyag ezüst, nikkel vagy palládium. Hogy elérjék az ékszerek megfelelő fényét és színét, sokszor ródium bevonattal vonják be a fehérarany ékszereket. A ródiumnak köszönhetően az ékszer szép fényes lesz és ellenállóbb, karcállóbb felületet kapunk.

Fehér arany vagy ezüst?

Nagyon hasonló színű nemesfémekről van szó, éppen ezért aki nem jártas a nemesfémből készült ékszerek világában az könnyen összetévesztheti őket. Mégis hogyan különböztetjük meg őket egymástól?

Egyrészt a fehér aranyból készült ékszerek fényesebbek. Tisztábbnak tűnnek és a csillogás is más, mint az ezüst ékszereké. Az ezüst esetében használat során fekete foltok jelennek meg rajta, melynek hatására az ékszer tompa fényű lesz. Ez a különbség azonban csak akkor jól érzékelhető, ha egymás mellett látjuk a két ékszert. Mivel szépen csillog az ezüst is, ezért nem tűnik fel hirtelen, hogy az nem fehér arany.

Ezért is fontos az ékszerek rendszeres tisztítása. Ez is befolyásolja, hogy mennyire tűnik szépnek, fényesnek az adott tárgy. Olykor egy jól karbantartott ezüst ékszer lehet, hogy szebben csillog és ragyogóbb, mint egy elhanyagolt fehér arany darab.

Mivel az ékszer fénye nem árulkodó, ezért a legjobb módszer a megkülönböztetésre, ha megvizsgáljuk az ékszereken látható fémjelzéseket. Mivel a fehér arany fémjelzés eltér az ezüst fémjelzésétől.

Miről árulkodnak ezek a fémjelzések?

A nemesfém ékszereken található egy fémjelzés, ami számokból és apró betűkből áll. Ez a begravírozott jel elárulja, hogy fehér arany vagy ezüst tárgyról van-e szó.

Hazánkban minden 1 gramm feletti arany tárgyat és 2 gramm feletti ezüst tárgyat törvény szerint fémjellel kell ellátni.

A sárga arany ékszerekhez hasonlóan a fehérarany ékszereken is a korona jelzés látható. Az ékszer finomságát, arany tartalmát karátban jelzik, ami 9, 14, 18, vagy 22 lehet. A 9 karátos ékszereknek 37,5%, a 14 karátosoknak 58%, a 18 karátosnak 75%, míg a 22 karátos tárgyaknak 91,6% az arany tartalma.

Ezzel szemben az ezüst ékszereken lévő jelzések sorszámok (800, 835, 900 és 925), valamint hidak képei. Az ezüstnél a szám a tisztaságra utal. A 800-as sorszámú ezüst ékszer 80% ezüstöt és 20% egyéb fémet tartalmaz.

Az ezüst és a fehér arany fémjelzései eltérőek, így könnyen azonosítható, hogy milyen típusú ékszert tartunk a kezünkben.

Tudatos vásárlóként fontos lenne ismerni ezeket a fémjelzéseket. Akár új arany ékszer vagy törtarany felvásárlás alkalmával érdemes ezeket a jelzéseket ellenőrizni. Mivel ezek a rejtett jelek tanúskodnak az ékszer minőségéről és eredetiségéről. Mégis gyakran elfeledkezünk ezekről apró kis szimbólumokról.  Eme blogbejegyzés elolvasása után remélhetőleg már te is, más szemmel nézel az arany ékszereidre és a rajta lévő arany fémjelzésre.