Az arany nyaklánc fajtáit többféleképpen is csoportosíthatjuk: arany tartalma (finomsága) vagy színe alapján, attól függően ki viseli vagy kinek szánjuk a nyakláncot, de természetesen formai és méretbeli szempontból is sokféle arany nyaklánc található manapság az arany ékszer kereskedések polcain.

Hány karátos az arany nyaklánc?

Az arany nyakláncok egyik osztályozása az alapanyagul szolgáló arany finomsága alapján történik. Vagyis ez az osztályozás aszerint történik, hogy hány karátos az arany, amiből készítették a nyakláncot.

A karát jelölés arra használatos, hogy az ékszer készítésére használt alapanyag hány százalék aranyat tartalmaz, és mennyi ötvöző anyagot.

Ilyen szempontból a leggyakoribb fajták közül 3 féle arany nyakláncot különböztetünk meg:

 • 9 karátos arany nyakláncok – a legolcsóbb arany nyakláncok közé tartoznak, aranytartalmuk mindössze 37,5%.
 • 14 karátos arany nyaklánc – a nyaklánc alapanyaga 58,5% aranyat tartalmaz, ára és tartóssága miatt ez a legnépszerűbb arany nyaklánc fajta.
 • 18 karátos arany nyaklánc aranytartalma 75%, ebből adódik, hogy sokkal jobban kell rá vigyázni, mert a nagyobb aranytartalom miatt sokkal puhább ékszer, ezáltal sokkal jobban karcolódik.

Az ékszerboltokban található arany nyakláncok többsége 14 karátos aranyból készül, de emellett persze megtalálhatóak a 9, 18 karátos arany nyakláncok is.

Létezik-e 24 karátos arany nyaklánc?

A színtiszta aranyra (99,99% aranytartalom) a 24 karátos jelölést alkalmazzuk. 24 karátos arany nyaklánc elviekben létezhetne, gyakorlatilag azonban ez az ékszer hordhatatlan lenne, mivel annyira puha. Mindennapi használatra semmiképpen nem ajánlott.

Arany nyaklánc szín szerinti osztályozása

Az arany ékszereket színek szerint is lehet osztályozni, így az arany nyakláncok is többfélék lehetnek attól függően, hogy milyen “színű” az arany, amiből készült. Azért került idézőjelbe az arany színe, mert ugye a különféle színeket nem az arany adja, hanem az, hogy milyen más ötvöző anyag kerül még az alapanyagul szolgáló arany mellé.

Arany nyakláncok fajtái színük szerint:

 • Sárga arany nyaklánc
  Az arany ékszereknél leggyakrabban használt színárnyalat a sárga. A sárga szín intenzitása attól függ, mennyi az ékszer aranytartalma. A 14 karátos arany nyaklánc kicsit fakóbb színű, mint pl. a 18 karátos testvére.
 • Fehér arany nyaklánc
  Az utóbbi időben divatosak lettek a fehér arany nyakláncok is. Ezeknél másféle ötvöző anyagot (általában nikkelt vagy paládium ötvözetet, cinket és rezet) használnak, illetve gyakran bevonják még ródiummal, ez adja különlegesen csillogó fehér színét az ékszernek.
 • Vörös arany nyaklánc vagy másképpen rozé arany nyaklánc
  A vörös arany nyakláncok a fehérhez hasonlóan igencsak népszerűek lettek az elmúlt évtizedekben. Az aranynak akkor lesz gyönyörű rózsaszínes színe, ha csak rézzel ötvözik.

A fenti a három leggyakoribb “arany szín”, de léteznek ezeknél eksztrémebb színei is, úgy mint a zöld, kék, piros és fekete arany (utóbbi hármat egy híres, Tiffany nevezetű ékszerész alkotta meg).

Az ékszer színe nem befolyásolja az ékszer aranytartalmát (vagyis azt, hogy hány karátos az ékszer), így az árát sem.

Ki hordja az arany nyakláncot?

Aszerint, hogy ki viseli, vagy kinek szánjuk az arany nyakláncot megkülönböztetünk női, férfi és gyermek nyakláncokat. Ezek alapján nincsenek akkora különbségek az egyes nyakláncok között, ma már egyre népszerűbbek az unisex ékszerek is. 

A fő különbség női és férfi arany nyaklánc között a nyaklánc hossza és vastagsága. Egy vékony, lágy esésű női lánc elveszne egy férfi nyakában. Ezért férfiak részére vastagabb, a maszkulin jegyeket jobban kihangsúlyozó arany nyakláncokat készítenek.

A gyermek nyakláncok természetesen rövidebbek a felnőttek részére készült daraboktól.

Arany nyaklánc hosszúságok

A leggyakoribb arany nyaklánc hosszúságok 50 és 60 cm közöttiek. Ettől rövidebbek általában már gyerek méretnek számítanak (39 vagy 45 cm a legelterjedtebb), illetve néhány női nyaklánc. Természetesen ettől sokkal hosszabb arany nyakláncok is léteznek, 80 vagy akár 90 cm hosszúságúak is.

Léteznek chokker elnevezésű láncok is, amik kifejezetten rövid láncok, általában 35-40 cm hosszúságúak, a nyakra szorosan rásimulnak. Szokták “fojtóláncnak” is nevezni.

Arany nyaklánc fajtái – kialakítás szerinti osztályozás

Az arany nyaklánc kialakítása, mintája (vagyis a “lánc” típusa) szerint is rengeteg fajtát ismerünk. Itt most csak a legnépszerűbbeket soroljuk fel a teljesség igénye nélkül:

 • Anker lánc – ez a legalapvetőbb lánctípus: a láncszemek egymásba kapcsolásával (egymásra forrasztásával) kapjuk meg magát a láncot.
 • Pancer lánc – egyforma méretű, deformált láncszemek egymásba forrasztva úgy, hogy a szemek egymással párhuzamosak.
 • Figaro lánc – olyan pancer lánc, melynél 2-3-4 egyforma méretű láncszem után egy ugyanolyan, de kétszer vagy háromszor nagyobb láncszem következik a mintát ismételve az egész lánc hosszán.
 • Walles nyaklánc – csavart mintázatú nyaklánc.
 • Verlauf (vagy ferlauf) lánc – középrész felé fokozatosan nagyobbodó láncszemek alkotják.

Forrás: hibiszkuszekszer.hu, ekszershop.hu, Ékszer lexikon – Charmekszer