Egy aranytömb viszonylag ritka egy átlag ember otthonában. Az aranyrudakat általában befektetési célból készítik, és így is értékesítik tovább. Kiemelt biztonsági rendszerrel rendelkező bankokban őrzik, akár külön erre kialakított helyiségekben. De nézzük, mit kell tudnunk az aranytömb kapcsán.

Milyen súlyú egy aranytömb?

Az aranytömbök súlyukat tekintve eltérők lehetnek. Mint azt már korábban írtuk, az aranyat troy unciában (rövidítése oz, 1 troy uncia=31,1034768 gramm) mérik legtöbbször, mely az angolszász országokban elterjedt tömeg-, illetve űrmérték. De az egyszerűség kedvéért, ebben a cikkben inkább a Magyarországon elterjedt súlymértékeket (gramm, kilogramm) használjuk.

A legelterjedtebb aranytömbök a “Good Delivery” aranytömbök. Ez tulajdonképpen egy minősítés, melyet a londoni székhelyű szakmai szövetség (LBMA – London Bullion Market Association, magyarul: Londoni Aranypiaci Társaság) alkalmaz. Az általuk kidolgozott aranytömbökre vonatkozó szabályrendszer nemzetközileg elfogadott.

A “Good Delivery” aranytömbök leggyakrabban 400 uncia aranyat tartalmaznak (de a határ 350 és 430 uncia arany között mozog), ami kb. 12,4 kilogrammnak felel meg. Ezt a fajta aranytömböket láthatjuk legtöbbször a “bankrablós” amerikai filmekben is.

Természetesen ettől eltérű súlyú aranyrudak is léteznek. Magyarországon pl. a legelterjedtebb befektetési célból vásárolt aranytömb az 1 kg-os aranytömb.

Ezeken kívül létezik még 500 grammos és 250 grammos aranytömb, ezek még ugyanúgy öntvények, mint a nehezebb társaink. Az öntvény aranytömb felülete nem annyira szép és csillogó, mint a vert aranytömböké. Vert aranytömbök között vannak 100 grammosak, 50 grammosak, 20 grammosak, sőt még 10 grammos aranyrudakat is készítenek. Az ilyen kis “aranytömböket” már aranylapkának is szokás nevezni.

Vannak ezektől kisebb aranylapkák is, de ezeket már nem befektetési célból, hanem inkább ajándékként szokták vásárolni. Ezeknek a súlya 5 gramm, 2 gramm vagy 1 gramm.

Hol lehet aranytömböt venni?

Aranytömböt ma már akár interneten keresztül is vásárolhatunk direkt erre szakosodott webáruházakban. Fontos azonban, hogy jól utána nézzünk az arany kereskedésnek.

BÁV aranytömb

Magyarországon a BÁV-nál (a BÁV rövidítés jelentése: Bizományi Áruház Vállalat) is vehetünk aranytömböt. A BÁV aranytömb svájci good delivery minősítésű befektetési célú aranytömb, melyet az Argor Heraeus állít elő.

A cég által gyártott aranytömböket “a világon mindenhol elfogadják, bárhol azonnal értékesíthető, sőt fizetőeszközként is használható.”

A BÁV honlapján több információt is találunk a BÁV aranytömb kapcsán:

  • A befektetési célú BÁV aranytömbök aranytartalma 999,9 ezrelék.
  • A BÁV az aranytömböket adómentesen hozza forgalomba.
  • Teljes körű visszavásárlási garanciát nyújt: igény szerint az aranytömböket – minden korlátozás nélkül, meghatározott áron – visszavásárolja.
  • A BÁV által forgalmazott fizikai aranytömböket azonnal kézhez kapja.

Az aranytömb ára

“A tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.”

A BÁV befektetési arany árak alakulása folyamatosan nyomon követhető a BÁV arany-árfolyam oldalán.

Forrás: fourgates.hu ; www.aranymagyarorszag.hu ; www.conclude.hu ; bav.hu