Az arany felvásárlásával is foglalkozó kereskedések egy részében külön árat szabnak meg a törtarany és a fazonarany felvásárlására. Miért van ez? Mi a fazonarany, mit jelent a fazonarany pontosan?

Mit jelent a  fazonarany?

A fazonarany a nevéből adódóan, leegyszerűsítve olyan arany, melynek fazonja van. A fazonarany jól megmunkált, nem sérült, nem szorul javításra.

Fazonaranyról főleg és általában az arany ékszerek esetében beszélünk. Az ékszer, amit az ékszerboltban vásárolunk, az tulajdonképpen fazonarany.

A törtaranytól az különbözteti meg, hogy a fazonarany minősége és/vagy formája miatt értékesebb. Illetve a fazonarany tisztítás és polírozás után általában továbbértékesíthető. Ezt minden esetben szakértő becsüs állapítja meg.

Fazonarany ár

Ha használt, megunt ékszereinket el szeretnénk adni, akkor érdemes egy olyan ékszerboltba mennünk, akik foglalkoznak fazonarany felvásárlással is. Hogy miért? Mert a fazonarany ára több ezer forinttal is magasabb lehet a törtarany árától.

Mivel az arany ára nem fix, akár naponta, sőt óránként is változik, ezért a fazonarany ár sem említhető fixként. Ráadásul aranyfelvásárló kereskedésenként is eltérő árakkal találkozhatunk mind törtarany, mind pedig fazonarany ár tekintetében. Az ár megállapításában szerepet játszik még az is, hány karátos a fazonarany.

Nagy általánosságban annyi elmondható, hogy (az interneten fellelhető információk alapján) a fazonarany ára kb. 14.000 Ft/g és 22.000 Ft/g között mozog.

Forrás: aranykereskedo.hu