Ismét itt a karácsony, így az ajándék vásárlásakor, ha megtehetjük, szívesen veszünk valamilyen ékszert. A kiegészítők közül az egyik legrégebbinek az igazgyöngyök számítanak. Ezek már az ókorban is elbűvölték a nőket mivel eleganciája és bája van, tiszta fénye magára vonja az emberek figyelmét.

Ebben a cikkben azt áruljuk el, hogy miről ismerhetőek fel, valamint kifejtjük, hogy milyen a gyémánt gyűrűk ára webshopban.

Gyöngyfajták

Igen ám, de hogyan lehet megkülönböztetni az igazgyöngyöt a tenyésztett gyöngytől, netán a teklától, ami mesterségesnek számít.

Az igazgyöngy természetes úton a tengerben vagy édesvízi tóban, a kagyló belsejében található, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, míg a termesztett gyöngy hasonló körülmények között, de emberi beavatkozással jön létre. A mesterséges változatokat befecskendezéssel manapság már színezni is tudják.

A tekla mesterségesen előállított gyöngyfajta, általában üvegből vagy műanyagból készül, kagylóhéjból porított, illetve különböző ásványi anyagokat tartalmazó bevonattal látják el. Minél nagyobb és minél gömbölyűbb az igazgyöngy, annál értékesebb.

Hogyan lehet felismerni, ha valódi a gyöngy?

A természetes úton létrejött gyöngyök sosem egyenletes felületűek, mindig látszik rajtuk egy pici tökéletlenség, és a formájuk sem ugyanolyan. Elég a fény felé tartani és látszik a szivárványos csillogása, ha üveges, akkor nem igazgyöngyről van szó. 

Mivel természetes képződmény, ezért vigyázni kell rá, hogy a felületét ne érje sérülés, lehetőleg elkülönítve kis zacskóban érdemes tárolni a gyöngy ékszereket. Az igazgyöngy eredetiségét igazoló tanúsítványt az értékesítő helyen kapjuk meg.

Gyémánt

Nem csak az igazgyöngy hanem a gyémánt is a nők kedvencei közé tartozik. A gyémántok is a természetben alakulnak ki, és ezek a drágakövek szinte bármilyen színűek lehetnek, attól függően, hogy a kristály képződésekor milyen nyomelemek voltak jelen a folyamatban. Miután a természetben egyre ritkábbak a nagyobb drágakövek, az áruk nem lineárisan, hanem hatványozottan emelkedik egy nagyobb darab esetén.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyémánt árakban hatalmas különbségek lehetnek, ami függ a természetben előforduló kristály nagyságától, minőségétől, színétől és a csiszolástól. Minél nagyobb méretű  a drágakő, annál nagyobb mértékű lesz az eltérés az árban a különböző minőségi besorolások között.

Az ár kialakításában nagyon jelentős szerepe van a csiszolásnak, a briliáns csiszolással a legnagyobb fénytörést sikerül kinyerni a gyémántból, ezzel hozzák létre a gyémánt hihetetlen csillogását, ami csak a gyémántra jellemző.

Gyémánt gyűrűk árai

A webáruházakban megtalálható gyémánt gyűrűk ára éppen ezen okok miatt igen változatos, a többféle csiszolási mód miatt eltérőek, mint a például a Marquise csiszolásnál az árak 200-300 ezer forint között mozognak, míg a Princess csiszolás esetében elmennek az árak 800 ezer forint fölé is.

A legdrágábban a briliáns csiszolású gyémántokat találjuk 100 ezer forinttól egészen 3,6 millió forintig.

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy akár igazgyöngyöt, akár gyémántot szeretnénk vásárolni, a minőségi termékekért bizony többet kell fizetni, de ha ezeket választjuk és vigyázunk rájuk, örökké velünk maradnak.