Sokakat izgat a kérdés, hogy mi befolyásolja, a napi arany árfolyamot. Mitől függ az arany árfolyam? Hogyan változott az elmúlt időszakban?

Mitől függ az arany napi árfolyama?

Minden nap kétszer, 11 órakor és 16 órakor Londonban állapítják meg az elszámoló árat, amely alapján a kereskedők „beárazzák” az aznapi arany árat. Az árat euróban és amerikai dollárban is meghatározzák, ezért az arany árfolyamot a két valuta árfolyama is befolyásolja.

Az arany árfolyam alakulásában két fontos kockázati tényező játszik szerepet:

  • A nemesfém aktuális árfolyama és értékváltozásai
  • A különböző pénznemek egymáshoz viszonyított árfolyamértékei

Hogyan alakult a napi arany árfolyam a közelmúltban?

A napi arany árfolyam jelentése az aznap utoljára lekért arany és deviza árfolyam.

Csak úgy mint a devizák árfolyama, az arany árfolyama is gyorsan változik egy-egy nap között is jelentős különbség lehet.

2023. május 4-én történelmi csúcsra ért az arany ára. Soha nem látott szintre ugrott ezen a napon az arany  ára. Unciánként 2078 dollár volt a napi arany árfolyama.

A napi arany ár ilyen mértékű növekedésének több oka volt:

  • Egyrészt feléledtek az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos félelmek, miután azokban a napokban megtörtént minden idők második legnagyobb amerikai bankcsődje. Az árfolyamok zuhanása miatt, további bankok érezhették magukat fenyegetve. A bankszektor bizonytalan helyzete miatt pedig az aranyár kezdett növekedni.
  • Jerome Powell jegybankelnök kamatvágásokkal kapcsolatos kijelentése is szerepet játszott az arany árfolyam alakulásában, mivel a Fed nem számol azzal, hogy az idei évben kamatcsökkentést kellene végrehajtania. A kijelentése után az vezető tengerentúli indexek csökkentek, az arany árfolyam pedig nőni kezdett.
  • Az Európai Központi Bank kamatdöntése is – ahol Chrisine Lagarde arra utalt, hogy az EKB még további kamatemelést hajthat végre – az arany árfolyam növekedését hozta el.

Clifford Bennet elemző szerint, ha bankválsággal kapcsolatos problémák fent maradnak akkor amíg a dollár veszíteni fog az értékéből az arany árfolyama még inkább emelkedni fog.

Felhasznált források: hitelmindenkinek.hu aranyvetel.hu arany-arfolyam.hu aurum.hu