Az arany régóta nagy szerepet játszik a kereskedelemben és az ékszeriparban. Mivel az aranyárfolyam változó, ezért 1 gramm arany ára nem meghatározható fixen. 1 gramm arany ára általánosságban.

Az arany jelentősége

Az arany egy nemesfém, sőt a nemesfémek királyának is szokás nevezni, mivel a legtöményebb sósavban sem oldódik. (Tömény sósav és salátromsav bizonyos elegye azonban feloldja.) 

Éppen ezért az arany tulajdonképpen a pénzrendszer kialakulása óta elfogadott fizetőeszközként. És az ékszeriparban is kiemelkedő helyet foglalnak el az arany ékszerek.

Mennyibe kerül 1 gramm arany?

Bár az aranyat hivatalosan unciában (1 uncia = 28,3495 g) mérik, leggyakrabban azonban gramm mértékegység használatos a kiskereskedelmi piacon. (Online uncia gramm átváltó segítségével gyorsan át tudod váltani a mértékegységeket.)

Mivel az aranyárfolyam változó, ezért 1 gramm arany ára nem meghatározható fixen. Illetve az arany tisztaságától (amit karátban jelölnek) is függ 1 gramm arany ára.

1 gramm arany ára tehát több dologtól is függ egyszerre:

  • az aranyárfolyam alakulásától;
  • az arany tisztaságától, vagyis attól, hány karátos az arany;
  • az arany minőségétől: színarany, törtarany, fazonarany;
  • illetve forintban vásárolt arany esetében a forint-dollár árfolyamtól is függhet 1 gramm arany ára.

1 gramm arany árának alakulását élőben figyelemmel lehet kísérni a goldprice.org oldalon. (Figyelem! Ezen az oldalon a tiszta, 24 karátos arany pillanatnyi árát lehet megtalálni, ami nem feltétlenül azonos az egyes aranyat felvásárló magyar kereskedők által meghatározott árral.) Az alap beállítás szerint amerikai dollárban (United States Dollar – USD) és unciában (oz) vannak megadva az értékek, de átváltható magyar forintra (Hungarian Forint-HUF) és grammra (g).

Forrás: Wikipedia – Arany