„Hallgatni arany”, „nem minden arany, ami fénylik!”. Bizonyára Te is sokszor hallottad ezeket a mondásokat. Vajon mi köze ennek a még ma is használt közmondásnak az aranyhoz? Ha Téged is foglalkoztat az arany kialakulása, akkor jó helyen jársz!

Egy kis történelem – Hogyan alakult ki az arany?

Az arany kialakulása a Föld kialakulásához vezethető vissza. Ezen a közel 4 milliárd éves alakulás közben, a  becsapódó meteoritok anyagát a Föld köpenyének áramlásai forgatták a bolygó mélyebb rétegeibe. Ezt a folyamatot nevezik utómagmás folyamatnak és ez magyarázza az arany ritkaságát. Így jöttek létre a kontinensek, és koncentrálódtak a földkéregben a nemesfémek azokban az érctelepekben, melyekből máig bányásszák az értékes fémeket.

Az arany a természetben, elemi állapotban előforduló, jellegzetesen fémes sárga színű nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum.

Az arany kialakulása mesterségesen

Mesterségesen az aranyat, talliumból (ritkafém) tudják előállítani, de mivel sokkal költségesebb és bonyolultabb eljárással tudnának aranyat előállítani, nem nagyon használják az előállítást ilyen formában.

Az arany, mint fizetőeszköz

Az arany kialakulása régebbi múltra tekint vissza, mint ahogy azt gondolnák. Az arany kopásállósága miatt már az emberiség kezdete óta szolgálja az emberiséget és fontos szerepet játszik a világ- és cserekereskedelemben. Először ékszerek alapanyagaként, fizetőeszközként használták. Mivel az arany nem korlátlan mennyiségben, egyetemlegesen állt mindenki rendelkezésére, így épült be a kereskedelembe, az áruk ellenértékéért cserébe. Ezt követte a pénzverés folyamata, amikor már egy egységes formát is adtak az arany pénznek. Habár ma már többnyire nyomtatott pénzt használunk, az országoknak a kibocsájtott pénzek mögött aranytartalék kell fedezetül szolgáljon.

Arany a mai világban

Már csak a fantázián múlik, hogy a mai kor embere mire használja fel ezt a nemesfémet. Habár az aranynak nincs tápértéke, bőszen használják a szépségiparban, gyógyászati célra vagy akár egy üveg pezsgőben „díszként”.

Forrás: Wikipedia – Arany; www.origo.hu – Meteoritokkal érkeztek a földre a nemesfémek