Az arany régóta nagy szerepet játszik a kereskedelemben és az ékszeriparban. Mivel az aranyárfolyam változó, ezért az arany gramm ár nem meghatározható fixen. Arany gramm ár általánosságban, arany gramm ár mitől függ?

Az arany jelentősége

Az arany egy nemesfém, sőt a nemesfémek királyának is szokás nevezni, mivel a legtöményebb sósavban sem oldódik. (Tömény sósav és salátromsav bizonyos elegye azonban feloldja.) 

Éppen ezért az arany tulajdonképpen a pénzrendszer kialakulása óta elfogadott fizetőeszközként. És az ékszeriparban is kiemelkedő helyet foglalnak el az arany ékszerek.

Miben mérik az aranyat?

Bár az aranyat hivatalosan unciában (1 uncia = 28,3495 g) mérik, leggyakrabban azonban gramm mértékegység használatos a kiskereskedelmi piacon. (Online uncia gramm átváltó segítségével gyorsan át tudod váltani a mértékegységeket.)

A változó arany gramm ár

Mivel az aranyárfolyam változó, ezért az arany gramm ár nem meghatározható fixen. Illetve az arany tisztaságától (amit karátban jelölnek) is függ.

Az arany gramm ár tehát több dologtól is függ egyszerre:

  • az aranyárfolyam alakulásától;
  • az arany tisztaságától, vagyis attól, hány karátos az arany;
  • az arany minőségétől: színarany, törtarany, fazonarany.
  • illetve forintban vásárolt arany esetében a forint-dollár árfolyamtól is függ az arany gramm ár.

Az arany gramm árának alakulását élőben figyelemmel lehet kísérni a goldprice.org oldalon. (Figyelem! Ezen az oldalon a tiszta, 24 karátos arany pillanatnyi árát lehet megtalálni, ami nem feltétlenül azonos az egyes aranyat felvásárló magyar kereskedők által meghatározott árral.) Az alap beállítás szerint amerikai dollárban (United States Dollar – USD) és unciában (oz) vannak megadva az értékek, de átváltható magyar forintra (Hungarian Forint-HUF) és grammra (g).

Forrás: Wikipedia – Arany