Az arany kialakulása c. korábbi cikkünkből már olvashattatok az arany érdekességeiről, tudjuk, hogy az arany egy fémötvözet, ami nagy részben sárga, értékes fémeket tartalmaz. Maga az arany jelentése, mint szó, hogyan nyerte el a mai hétköznapokban használt formáját? 

A legrégibb elnevezés a sumér: „ara” (sárga) szóból indult, ami az ősmagyar: „zaranj” formában jelent meg hazánkban. Innen már csak egy hajszál választotta el a mai, vagyis az arany szó mai alakjához.

Az arany jelentése, mint szín

Ez a ragyogó szín mindig is a bőség, gazdagság, „valami magasabb szintű” jelentése volt, aminek megszerzése nem könnyű a hétköznapi ember számára. Itt fontos megemlíteni, hogy a katolikusoknál az arany ezért is fontos szín, hiszen az istenséget szimbolizálja. Így már egyértelmű, hogy a templom falak, kelyhek miért aranyból voltak és miért olyan díszesek tárgyaik.

A tört arany – „nem minden arany, ami fénylik”

Igazából a tört arany és a törött arany is jelentheti ugyanazt. A lényeg, hogy a nem új, esetleg követ tartalmazó arany is törtarany. Érdemes figyelni ezen ékszerek eladásakor vagy vételekor, hogy nem ugyanolyan árkategóriába tartozik az „új, tiszta” arany ékszerrel.

 Az Arany, mint név

Igen, jól olvasod. Az Arany, mint női keresztnév ugyanis az arany szóból eredő régi magyar személynév. A 90-es években elszórtan adtak a szülők ilyen ritka nevet gyermekeiknek, de úgy tűnik, nem örvendett nagy népszerűségnek, ugyanis sosem került be a 100 legkedveltebb keresztnév listájára.

Forrás: obtrude.cafeblog.hu – Színek jelentése arany; www.aranyekszerek.hu