Az aranyozott fém több területen is alkalmazott anyag. De nézzük pontosan, milyen termékeket, eszközöket készítenek aranyozott fém felhasználásával.

Aranyozott fém az ékszerkészítésben

A tiszta arany ékszerkészítésre nem igazán alkalmas. Az arany ékszerként eladott ékszerek készítéséhez is az aranynak legtöbbször valamilyen ötvözetét használják. Ezek legtöbbször az ezüst és a réz, illetve használják még a nikkelt, a palládiumot és a platinát is.

Manapság azonban egyre népszerűbbek az aranyozott fém ékszerek. Ezek az ékszerek valamilyen más fémből készülnek el (leggyakrabban nemesacélból – orvosi acél, sebészeti acél), majd ezután kapnak egy vékony arany réteget. Így például a karikagyűrű sem kell, hogy valódi aranyból készüljön, lehet az egy arany színű nemesacél gyűrű is.

Aranyozott fém mindennapi használatban

Manapság elég népszerű, hogy olyan hétköznapi eszközöket is készítenek aranyozott fém felhasználásával, mint pl. egy jack dugó.

Így aranyozott fém jack dugó néven egy sima jack dugót is prémium termékként lehet értékesíteni.

Aranyozott fém rejtvény

A rejtvényekben gyakran feladványként is szerepel az aranyozott fém meghatározás. Ilyenkor általában az 5 betűs dublé a megfejtés.