A fogarany felvásárlás elég széles skálán mozog a piacon. A hirdetések között találni 5.500 forint /grammtól a tizenezres nagyságrendig arany felvásárlással foglalkozó hirdetéseket. A skála azért ilyen széles, mert az ár függ a grammtól és az anyag tisztaságától. Bár abszurdnak tűnik, hogy sok ember emiatt eladja a fogát (is), de korábban is jellemző volt, hogy így menekültek meg az emberek ideiglenesen a szegénység elől.

Miért pont aranyat tesznek a fogba tömés gyanánt?

Az aranyat az ínyszövet  tökéletesen tolerálja, baktériumölő hatása van, nem színeződik el és kifejezetten tartós. Az arany kialakulása c. korábbi cikkünkből már tudhatjátok, hogy sok más tulajdonsága mellett, természetes nyújthatóságának köszönhetően, polírozással teljesen a fog anyagához simítható. A szuvas rágófogak ellátásának legtartósabb és legtökéletesebb módja, habár szín szerint nem igazán illik egy tökéletes fogsorba. A fogarany akár 20 évig is a fogban marad.

Hogyan veszik át a fogaranyat?

Az aranyfelvásárlás feltétele a nemesfém vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy pontosan kiderül, hogy hány gramm aranya van összesen, részletesen kibontva (hány karátos). Ha szükséges, akkor a röntgen segítésével mérik ki az arany finomságát. A fogaranyat fog nélkül és foggal együtt is felvásárolják. Az aranyfogakat kitisztított állapotban kiemelt áron veszik át. Minél tisztább állapotban van a fog, annál többet ér.

Forrás: www.merjenmosolyogni.hu – Arany_fogbetét; www.origo.hu – A fogukat is eladják, hogy ehessenek