Ha ékszerről van szó, akkor az arany vásárlás akár mindennapi dolognak is tűnhet. Legyen az akár valamilyen kerek házassági évforduló, szülinap, vagy karácsony, egy arany ékszer mindig megfelelő választás férfiaknak és nőknek egyaránt. A befektetési arany vásárlás azonban ritkább tevékenysége egy átlagembernek. Mire figyeljünk, ha befektetési arany vásárlásra adjuk a fejünket?

Befektetési arany vásárlás – mit veszünk pontosan?

A befektetési arany vétel egyik buktatója lehet, ha nem vagyunk vele pontosan tisztában, hogy mit is vásárolunk. Fontos meghatározni, mit jelent pontosan a befektetési arany, és miben különbözik az ékszer aranytól.

Befektetési aranynak (vagy más néven fizikai arany) általában az aranytömböket, aranyrudakat és aranylapkákat szokás nevezni. 

Az aranytömbök súlyukat tekintve eltérők lehetnek. Mint azt már korábban írtuk, az aranyat troy unciában (rövidítése oz, 1 troy uncia=31,1034768 gramm) mérik legtöbbször, mely az angolszász országokban elterjedt tömeg-, illetve űrmérték. De az egyszerűség kedvéért, ebben a cikkben inkább a Magyarországon elterjedt súlymértékeket (gramm, kilogramm) használjuk.

Aranytömbök, aranyrudak, aranyérmék, aranylapkák

A legelterjedtebb aranytömbök a “Good Delivery” aranytömbök. Ez tulajdonképpen egy minősítés, melyet a londoni székhelyű szakmai szövetség (LBMA – London Bullion Market Association, magyarul: Londoni Aranypiaci Társaság) alkalmaz. Az általuk kidolgozott aranytömbökre vonatkozó szabályrendszer nemzetközileg elfogadott.

A “Good Delivery” aranytömbök leggyakrabban 400 uncia aranyat tartalmaznak (de a határ 350 és 430 uncia arany között mozog), ami kb. 12,4 kilogrammnak felel meg. Ezt a fajta aranytömböket láthatjuk legtöbbször a “bankrablós” amerikai filmekben is.

Természetesen ettől eltérű súlyú aranyrudak is léteznek. Magyarországon pl. a legelterjedtebb befektetési célból vásárolt aranytömb az 1 kg-os aranytömb.

Ezeken kívül létezik még 500 grammos és 250 grammos aranytömb, ezek még ugyanúgy öntvények, mint a nehezebb társaink. Az öntvény aranytömb felülete nem annyira szép és csillogó, mint a vert aranytömböké. Vert aranytömbök között vannak 100 grammosak, 50 grammosak, 20 grammosak, sőt még 10 grammos aranyrudakat is készítenek. Az ilyen kis “aranytömböket” már aranylapkának is szokás nevezni.

Vannak ezektől kisebb aranylapkák is, de ezeket már nem befektetési célból, hanem inkább ajándékként szokták vásárolni. Ezeknek a súlya 5 gramm, 2 gramm vagy 1 gramm.

Befektetési arany és ékszerarany – mi a különbség?

“A befektetési arany előírt tisztasággal és meghatározott minimum súllyal rendelkező aranyrúd vagy aranyérme.” (A Magyar Nemzeti Bank meghatározása.) A befektetési aranynak legalább 995 ezrelék aranyat kell tartalmaznia, de vannak 999,9 ezrelék aranytartalmú aranytömbök is (ilyen pl. A BÁV arany is), a többi az ötvöző anyag.

Az ékszerarany (amit arany ékszerek készítésére használnak fel) nem alkalmas befektetési arany vásárlás céljára. Ezek sokkal kevesebb aranyat és több ötvözőanyagot tartalmaznak (ahogy korábbi, Aranyozott fém című cikkünkben már utaltunk rá, erre azért van szükség, hogy az egyébként puha aranynak “tartása” legyen.) Ráadásul az ékszerek után ÁFA-t is kell fizetni, így semmiképp nem érdemes befektetési célból  ékszeraranyat vásárolni.

Mire kell még figyelni befektetési arany vétel kapcsán?

  1. Soha ne vásároljunk bizonytalan forrásból! Ma már akár egy webáruházban is vehetünk aranytömböt. Ezáltal maga a vásárlási folyamat rendkívül egyszerűvé vált, viszont mindenképp tájékozódjunk jó előre, hogy az arany vétel megbízható forrásból történjen.
  2. Tájékozódjunk az arany vásárlás és arany eladás közötti árrésről! Az arany árfolyam változó, akár percről percre változhat az arany vételi és eladási ára is. “A vételi-eladási ár különbsége annál nagyobb, minél kisebb súlyú a megvásárolt arany, aranyérme esetén pedig még jelentősebb.” (Forrás: MNB) Így előfordulhat az is, hogy csak a befektetett pénzét nyeri vissza az ember, vagy akár veszteséges is lehet az üzlet.
  3. Az arany vásárlásnak költségei is vannak. Ezekről érdemes jó előre tájékozódni, hogy ne legyenek magasabbak, mint a várható hozam összege.

BÁV arany vásárlás

A BÁV Zálog üzletága Magyarországon közel 100 helyen (Budapesten és vidéken egyaránt) várja a záloghitelért folyamodókat. Többek között a BÁV arany vásárlással is foglalkozik.

BÁV tört arany vétel

A törtarany egy összefoglaló név. Ezt a kifejezést használjuk a régi, elszíneződött, hibás, sérült, törött, használt aranyból vagy aranytartalmú ötvözetből készült ékszert/tárgyat jelent. Az ötvözet értékét a benne található nemesfém minősége és mennyisége határozza meg. 

A BÁV törtarany felvásárlással is foglalkozik, honlapjukon naponta többször frissülnek az erre vonatkozó árak. A BÁV arany árfolyama is naponta többször változik. A BÁV arany árát 13 kategóriára osztva (6 karátos aranytól, egészen a 24 karátos aranyig), vételi árral és beszámító árral együtt tudjuk nyomon követni.

BÁV arany vásárlás befektetésre

Magyarországon a BÁV-nál (a BÁV rövidítés jelentése: Bizományi Áruház Vállalat) is vehetünk aranytömböt. A BÁV aranytömb svájci good delivery minősítésű befektetési célú aranytömb, melyet az Argor Heraeus állít elő.

A cég által gyártott aranytömböket “a világon mindenhol elfogadják, bárhol azonnal értékesíthető, sőt fizetőeszközként is használható.”

A BÁV honlapján több információt is találunk a BÁV aranytömb kapcsán:

  • A befektetési célú BÁV aranytömbök aranytartalma 999,9 ezrelék.
  • A BÁV az aranytömböket adómentesen hozza forgalomba.
  • Teljes körű visszavásárlási garanciát nyújt: igény szerint az aranytömböket – minden korlátozás nélkül, meghatározott áron – visszavásárolja.
  • A BÁV által forgalmazott fizikai aranytömböket azonnal kézhez kapja.

“A tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.”

A BÁV befektetési arany árak alakulása folyamatosan nyomon követhető a BÁV arany-árfolyam oldalán.

Forrás: elemzeskozpont.hu ; www.mnb.hu ; bav.hu