A BÁV Zrt. nagy múltra visszatekintő magyar zálogház. A BÁV arany eladással és vétellel egyaránt foglalkozik és múltja miatt megbecsült helyet foglal el az arany kereskedelemben.

Mit jelent a BÁV és mit kell róla tudni?

A BÁV rövidítés jelentése: Bizományi Áruház Vállalat, mely nevet (ilyen-olyan formában) 1951 óta viseli a vállalat.

A BÁV Zrt. elődje az Első Magyar Királyi Zálogház, melyet Mária Terézia alapított még Pozsonyban 1773. augusztus 23-án. Így jogosan nevezik Magyarország legnagyobb múltú jogfolytonosan működő vállalkozásának, mely azóta immár Budapesten (1787-ben került át a székhely Pozsonyból először Budára, majd Pestre) mai nevén BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. néven működik.

Jelenleg 3 nagy üzletága van a BÁV Zrt-nek:

  1. BÁV Műkereskedelem – célok: nemzeti kulturális kincsek felkutatása, megőrzése, gyarapítása. Évente többször tartanak aukciókat.
  2. BÁV Zálog – a magyar zálogpiac elismert, vezető szereplője (a BÁV arany eladása és vétele is ezen  üzletágba tartozik).
  3. BÁV Becsüs Akadémia – gyakorlatorientált becsüs képzések több szakirányon.

BÁV arany felvásárlás

A BÁV Zálog üzletága Magyarországon közel 100 helyen (Budapesten és vidéken egyaránt) várja a záloghitelért folyamodókat. Többek között a BÁV arany felvásárlással is foglalkozik.

BÁV törtarany adás-vétel

A törtarany egy összefoglaló név. Ezt a kifejezést használjuk a régi, elszíneződött, hibás, sérült, törött, használt aranyból vagy aranytartalmú ötvözetből készült ékszert/tárgyat jelent. Az ötvözet értékét a benne található nemesfém minősége és mennyisége határozza meg. 

A BÁV törtarany felvásárlással is foglalkozik, honlapjukon naponta többször frissülnek az erre vonatkozó árak. A BÁV arany árfolyama is naponta többször változik. A BÁV arany árát 13 kategóriára osztva (6 karátos aranytól egészen a 24 karátos aranyig), vételi árral és beszámító árral együtt tudjuk nyomon követni.

BÁV arany befektetésre

Magyarországon a BÁV-nál (a BÁV rövidítés jelentése: Bizományi Áruház Vállalat) is vehetünk aranytömböt. A BÁV aranytömb svájci good delivery minősítésű befektetési célú aranytömb, melyet az Argor Heraeus állít elő.

A cég által gyártott aranytömböket “a világon mindenhol elfogadják, bárhol azonnal értékesíthető, sőt fizetőeszközként is használható.”

A BÁV honlapján több információt is találunk a BÁV aranytömb kapcsán:

  • A befektetési célú BÁV aranytömbök aranytartalma 999,9 ezrelék.
  • A BÁV az aranytömböket adómentesen hozza forgalomba.
  • Teljes körű visszavásárlási garanciát nyújt: igény szerint az aranytömböket – minden korlátozás nélkül, meghatározott áron – visszavásárolja.
  • A BÁV által forgalmazott fizikai aranytömböket azonnal kézhez kapja.

“A tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.”

A BÁV befektetési arany árak alakulása folyamatosan nyomon követhető a BÁV arany-árfolyam oldalán.

Forrás: bav.hu ; www.aranykereskedo.hu/ ; bav.hu