Ha van otthon sérült, hibás arany ékszered, vagy egyszerűen csak meguntad valamelyik arany nyakláncodat, karkötődet, akkor jó ötlet lehet felkeresni egy olyan kereskedést, amely törtarany felvásárlással is foglalkozik.

A törtarany felvásárlás jó döntés lehet akkor is, ha gyorsan a pénzedhez szeretnél jutni, és a fiók mélyén ott lapul valamilyen arany tárgyad. Legyen az akár egy nem hordott arany ékszer, arany érme, vagy esetleg egy régi fogarany.

Mi számít törtaranynak?

A törtarany egy összefoglaló név. Ezt a kifejezést használjuk a régi, elszíneződött, hibás, sérült, törött, használt aranyból vagy aranytartalmú ötvözetből készült ékszert/tárgyat jelent. Az ötvözet értékét a benne található nemesfém minősége és mennyisége határozza meg. 

A törtarany nem ugyanaz mint a fazonarany, ezért felvásárlási árban is különböznek. A fazonarany a nevéből adódóan, leegyszerűsítve olyan arany, melynek fazonja van. A fazonarany jól megmunkált, nem sérült, nem szorul javításra.

Fazonaranyról főleg és általában az ékszerek esetében beszélünk. Az ékszer, amit az ékszerboltban vásárolunk, azt tulajdonképpen fazonaranyként vásároljuk meg. Viszont sok esetben már a boltból kilépve törtarannyá lesz, mivel sok helyen már csak tört arany áron vásárolják vissza.

A fazonaranyat a törtaranytól az különbözteti meg, hogy a fazonarany minősége és/vagy formája miatt értékesebb. Illetve a fazonarany tisztítás és polírozás után általában továbbértékesíthető. Ezt minden esetben szakértő becsüs állapítja meg az arany felvásárló kereskedésben.

Tört arany ára

Mivel az arany árfolyam változó, ezért a tört arany ára sem meghatározható fixen.

A tört arany ára tehát több dologtól is függ egyszerre:

  • az aranyárfolyam alakulásától;
  • az arany tisztaságától, vagyis attól, hány karátos az arany;
  • illetve forintban történő törtarany felvásárlás esetén még a forint-dollár árfolyamtól is függhet.

Alább felsorolunk pár népszerű törtarany felvásárlásával is foglalkozó kereskedést, ahol minden esetben megjelöljük, hol tudsz utánanézni az éppen aktuális törtarany árnak.

BÁV törtarany felvásárlás

A BÁV törtarany felvásárlással is foglalkozik, honlapjukon naponta többször frissülnek az erre vonatkozó árak. A BÁV arany árfolyama is naponta többször változik. A BÁV arany árát 13 kategóriára osztva (6 karátos aranytól egészen a 24 karátos aranyig), vételi árral és beszámító árral együtt tudjuk nyomon követni. Nézd meg most: BÁV törtarany ára »

Golderado törtarany

A Golderádó Kft. (korábban Bt.) már 1992 óta jelen van a magyar ékszer piacon. Az ékszerkészítés, (óra-,) ékszer nagykereskedelem, befektetési arany és ezüst értékesítése mellett különböző nemesfém ékszerek és tárgyak felvásárlásával is foglalkoznak (főleg arany felvásárlással, ezüst és platina felvásárlással).

Honlapjukon a törtarany felvásárlási áráról is adnak tájékoztatást, sőt az előző napok törtarany felvásárlási áráról is találunk információt. Nézd meg most: Törtarany ára a Golerádónál »

Forrás: www.aranykereskedo.hu ; bav.hugolderado.hu