Az aranyat a nemesfémek királyának is szokás nevezni, mivel a legtöményebb sósavban sem oldódik. (Bár a tömény sósav és salátromsav bizonyos elegye feloldja.) 

Éppen ezért az arany tulajdonképpen a pénzrendszer kialakulása óta elfogadott fizetőeszközként. Az arany eladás és az arany vétel már ősidők óta a kereskedelem fontos része.

Ékszer arany eladás

A hétköznapokban ha hallunk valamit arany eladás kapcsán, akkor az első, ami a legtöbb ember eszébe jut az az, hogy használt vagy megunt ékszert szeretne valaki eladni.

Az ékszer arany eladás többféle indíttatásból történhet. Ezek közül talán a két leggyakoribb, ok az, hogy gyorsan szeretnénk pénzhez jutni, illetve szeretnénk új ékszert vásárolni a sérült vagy megunt ékszereink helyett.

Az ékszer arany eladás a legtöbb esetben zálogházban vagy arany felvásárlással is foglalkozó ékszerüzletben történik. Mindkét helyszínen az ékszer megvizsgálásával kezdődik az arany eladás.

A becsüs felméri, hogy milyen minőségű arany ékszerről van szó, leméri és megállapítja, mennyiért tudja átvenni az eladásra szánt ékszert.

Befektetési arany eladás

A befektetési arany eladás-vétel főleg a “gazdagok” kiváltsága. Az idézőjel arra utal, hogy ez valószínűleg egy sztereotípia. Persze, aki mindennapi anyagi gondokkal küzd, annak nem az lesz az első dolga, hogy befektetési aranyat vásárol, de manapság már egészen “emberi áron” lehet az aranyhoz hozzá jutni, köszönhetően annak, hogy nemcsak több 100 grammos aranytömböket készítenek a pénzverdékben.

Már Magyarországon is több helyen foglalkoznak befektetési arany eladással és vétellel.

Mitől függ az arany eladás ára?

  • az aranyárfolyam alakulásától;
  • az arany tisztaságától, vagyis attól, hány karátos az arany;
  • az arany minőségétől: színarany, törtarany, fazonarany.
  • illetve forintban vásárolt arany esetében a forint-dollár árfolyamtól is függ az arany gramm ár.